Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, tansiyon ve gerilimin yükseltilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin her zamankinden daha çok bir iç barış ve huzura ihtiyacı var” dedi.
AVUKATLIK ZOR MESLEK
Stajyerlik sürecini tamamlayan 3’ü kadın 5 avukat, Adana Barosu’nda düzenlenen törenle önce ‘Avukatlık Yemini’ etti, ardından da ruhsatlarını aldı. Burada konuşan Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Avukatlık mesleğinin zor bir meslek olduğunu vurgulayan Çıtırık, avukatlığın kamusal bir vasfı da olduğunu, bu vasfa bağlı olarak, ülkenin içinde bulunduğu durumda özellikle hukuk devletini ilgilendiren olaylarda ‘hukukçu’ kimliğini ön plana çıkarmasının bir zorunluluk olduğunu savundu.
‘DEMOKRASİ’ VURGUSU
Demokrasinin sadece 5 yılda bir yapılan seçimlerde sandıktan çıkan sonuca indirgenmemesi gerektiğini vurgulayan Çıtırık, “Sandıktan bir güç alınmıştır, bu doğrudur. Sandıktan çıkan sonuca tüm siyasi partilerle birlikte yurttaşlar olarak bizlerin de saygı duyması bir zorunluluktur. Ancak sandıktan aldığınız güç, size her istediğinizi yapma yetkisi vermez” ifadesini kullandı.
KİMDEN TEMİZLEYECEKSİNİZ?
Başbakan Erdoğan’ın, Meclis’te grup toplantısında yaptığı; “Adliye koridorlarını temizleyeceğiz” sözünü de hatırlatan Çıtırık, “Adliye koridorlarını kimden temizleyeceksiniz Sayın Başbakan?” sorusunu gündeme taşıdı. Hakim ve savcıların, ‘adalet’ gibi ulvi bir makama hizmet ettiğini vurgulayan Çıtırık, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) yapılan ‘geçici atamalar’ı sert bir dille eleştirdi.
‘MUZ CUMHURİYETİ’ DEĞİLİZ
Çıtırık, “Türkiye Cumhuriyeti, bir muz cumhuriyeti değildir. Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletidir. Hukuk devletinde yönetenler de kendilerini hukuka bağlı sayacaktır. İdarenin eylem ve işlemlerinin hepsi yargı denetimde olup, açıklık, şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetlenebilirlik ölçüsü içinde idarenin her türlü eylem ve davranışının yargı denetiminden kimse rahatsızlık duymamalıdır” diye konuştu.
İÇ BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR
Çıtırık, şöyle devam etti; “Temennimiz; Türkiye’de tansiyon ve gerilimin yükseltilmemesi. Sorumluluk sıfatı taşıyanların, toplumu ayrıştırma, ötekileştirme ve kamplaştırmadan bir çıkar elde edemeyeceklerini bir kez daha anlamaları gerektiğidir. Türkiye’nin her zamankinden daha çok bir iç barış ve huzura ihtiyacı var.” Konuşmaların ardından stajyerlik sürecini tamamlayan 3’ü kadın toplam 5 avukat, önce yemin etti, ardından da ruhsatlarını aldı.