Adana Sanayi Odası’nın evsahipliğinde gerçekleştirilen TOBB’a bağlı Adana İl Oda ve Borsalar Müşterek Toplantısı’nda, Adana’nın tekrar marka şehir haline gelmesi için yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde ortak çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.
Divan Kurulu Başkanlığı’nı Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, üyeliklerini ise Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç’in yaptığı toplantıya, Adana, Kozan ve Ceyhan’da bulunan TOBB’a bağlı oda ve borsaların başkan, yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterleri katıldı. Toplantıda, kentin ve iş dünyasının sorunları ve beklentileri ile çözüm önerileri dile getirildi.
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın sanayi, ticaret ve tarım alanında metropol ve marka kent imajının güçlendirilmesi gerektiğini, bunun oda ve borsalar, yerel ve merkezi yönetimler ve kent dinamiklerinin kararlı işbirliğiyle mümkün olabileceğini söyledi. Sektörel sanayi siteleri oluşturulamamasının kentin önemli sorunlarından biri olduğunda dikkat çeken Kıvanç, “İşletmelerin dağınık faaliyet gösterdiği mevcut tablo, şehrin üretim potansiyelini göz ardı etmekle birlikte kirliliğe neden olmaktadır. Ne yazık ki şehrimizde imar denince akla hep konut imar planı gelmiş, sanayi ve ticarete ilişkin imar planları hiç gündeme gelmemiştir. Oysa bir kentin marka kent olması, bütün değerlerinin planlı olmasıyla mümkün olmaktadır” dedi.
Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, kümelenmenin önemini vurgularken, kentsel dönüşümün sadece konut alanında değil işyerleri anlamında da gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Adana’nın yatırım açısından cazip hale getirilmesinin şart olduğunu belirten Menevşe, “Adana öncelikli olarak yatırım yapılabilir ve yaşanılabilir bir kent haline getirilmelidir. Hepimize görev düşüyor. Taşın altına elimizi koymalıyız. Kentin ve ekonomisinin gelişmesi, yatırım için cazip hale gelmesi, tanıtımının profesyonelce yapılması için yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları birlikte çalışmalıdır. Bu amaçla mutlaka Adana Tanıtma Vakfı kurulmalıdır” diye konuştu.
Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç ise, Adana’nın geçmişte önemli marka şehir olduğunu, tekrar marka şehir haline gelmesinin zor olmadığını, bildirdi. “Taşın altına elimizi koyar, riskler alabilirsek umut ediyorum ki Adana eski günlerinden daha iyi noktalara gelecektir” diyen Bilgiç, ‘Ben Adana için varım’ diyen herkesin ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Odalar ve borsalar olarak Adana’da birlik beraberliğin sağlandığını ifade eden Bilgiç, bunun yeterli olmadığını, daha da genişletilmesi gerektiğini belirtti. Milletvekilleri, belediye başkanları, iktidarıyla muhalfetiyle siyasi partilerin biraraya gelmesi ve birlikteliğe dahil olmasının önemli olduğunu kaydeden Bilgiç, “Ortak noktada buluşmalıyız. Birliktelikte yer almayan kaybedecektir” dedi.
Kozan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yağan, İspanya’ya narenciye sektörüne yönelik düzenledikleri iş heyeti gezisi ile ilgili bilgi verdi. Narenciye Dış Pazar Araştırma Merkezi kurulması konusunda öneriler geldiğini belirten Yağan, bu konuda bölgedeki borsalarla işbirliğine giderek merkezin bölgeye kazandırılabileceğini kaydetti.
Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak’ın bir önceki toplantıda alınan kararlar ve yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunduğu toplantıda, milletvekilleri ve belediye başanlarının davet edilerek, ortak projeler ve çalışmaların görüşülmesi kararlaştırıldı.