DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

BUĞDAYDA PRİM FARKINI ÜRETİCİLERE ÖDEYİN!

Yayınlanma Tarihi :
BUĞDAYDA PRİM FARKINI ÜRETİCİLERE ÖDEYİN!
Ayhan Barut’tan açıklanan buğday taban fiyatına tepki
“Buğday kilogram fiyatı en az 1.8 lira olmalı”
“Aradaki farkı prim olarak üreticilere ödeyin”
ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ton başına en çok bin 350 lira olarak açıklanan buğday fiyatının ton başına en az bin 800 lira olması gerektiğini söyledi. Konuyu Meclis gündemine taşıyarak tarımsal üretim maliyetlerinde yüzde 100 ve üzerinde artış olduğuna dikkat çeken Barut, “Buğday taban fiyatlarıyla ilgili ilan edilen 1350 TL alım fiyatı ile 1800 TL olan beklentinin arasındaki farkı çiftçilerimize prim olarak ödeyecek misiniz?” diye sordu.
“BU FİYATLAR KABUL EDİLEMEZ”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 2 Mayıs’taki genel kurulunda konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılı hububat alım fiyatlarına ilişkin, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından geçen yıl ton başına 1050 liradan alınan sert ekmeklik buğdayın fiyatı bu yıl yüzde 29 artışla ton başına 1350 lira olmuştur. Kaliteli buğday ise yüzde 4 primli olarak alınacak ve böylece ton başına fiyat 1400 lirayı geçecektir. Arpa alım fiyatı da yüzde 33 artışla ton başına 1100 lira olarak belirlenmiştir. Ayrıca, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerimize buğday ve arpa için yaklaşık 200 lira prim, mazot, gübre desteği ödemesi yapılacaktır’ demiştir. Ekonomik krizle birlikte tarımsal üretim maliyetlerinde yüzde 100 ve üzerinde artış yaşandı. Meslek odalarımız ve çiftçi örgütlerimizin yaptığı çalışmalarda yüzde 20 üretici karıyla birlikte ton başına buğday fiyatının en az bin 800 lira olması gerekirken açıklanan buğday taban fiyatları kabul edilemez. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçimizin emeğinin karşılığını alabilmesi için aradaki farkın prim olarak üreticilere ödenmesi gerekiyor.”
“ARADAKİ FARKI PRİM OLARAK ÜRETİCİYE ÖDEYECEK MİSİNİZ?”
CHP Adana Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
“1. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı TMO alım fiyatları hangi kriterler dikkate alınarak tespit edilmiştir?
2. Gübre, mazot, tohum, ilaç ve diğer girdilerdeki bir yıllık fiyat artışı alım fiyatının belirlenmesinde dikkate alınmış mıdır?
3. 2018 yılı buğday alım fiyatı ile 2019 yılı ilan edilen buğday alım fiyatındaki fark ile aynı yılların girdi kalemlerindeki fiyat artışları kıyaslandığında çıkan sonuç nedir?
4. Çiftçinin mazottan gübreye, tohumdan ilaca kadar olan maliyetlerinde yüzde 100 ve üzerinde artışlar var. Bu durumda çiftçinin üretebilmesi için maliyetin altında buğday satışı yapmasının imkanı var mıdır?
5. İlan edilen düşük fiyat ile hasat sonrası çiftçi tarlasını yeni sezona nasıl hazırlayacaktır?
6. Henüz hasat yapılmadan alım fiyatı ilan edilmesi memnuniyet verirken, çiftçi neden bu kadar düşük ve zararına satışa zorlanmaktadır? Hasat sürecinde ortaya çıkacak ithalat ve tüccarın fiyat kırma unsurları nasıl önlenecektir?
7. Bu ilan çiftçiyi, üreticiyi ölümü gösterip sıtmaya razı etmek değilse nedir?
8. Açıklanan 1350 TL buğday alım fiyatının üreticiler ve meslek odaları tarafından en az 1800 TL olması gerektiği vurgulanmaktadır. İlan edilen 1350 TL alım fiyatı ile 1800 TL olan beklentinin arasındaki farkı çiftçilerimize prim olarak ödeyecek misiniz?”

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış