Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, talasemi hastalarına yönelik, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca düzenlenen etkinlikte, kan testi konusunda daha disiplinli olunması çağrısı yaptı. Başkan Sözlü, Adana’da engellilerle ilgili büyük bir projenin de çalışmalarına başlandığını ifade etti.
Adana Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Adana Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastaları Koruma ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle, talasemi hastalarına yemek verildi. Öğretmenevi’nde düzenlenen etkinliğe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de katıldı. Toplantı, hastalıkla ilgili bilgilendirme sunumuyla başladı.
Adana Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastaları Koruma ve Dayanışma Derneği ve (ATODER) Başkanı Ali Kılıç ve Adana Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Durmuş Ökten’in sunum ve açılış konuşmalarının ardından söz alan Başkan Hüseyin Sözlü, Akdeniz Anemisi olarak da adlandırılan hastalığın, bölgenin bir gerçeği olduğunu belirterek, çiftlerin evlenmeden önce yapacakları basit bir testle, bu kalıtsal hastalığın görülme sıklığının azaltılabileceğini ifade etti.
TEST KONUSUNDA DİSİPLİNLİ DURUŞ SERGİLEMEK GEREK
Başkan Sözlü, “Şu anda Türkiye’de var olan hasta sayısını artırmamak öncelikli tedbirimiz olacak. Hastalık gerçeğiyle yaşayanların da tedavilerini ciddi şekilde, aksatmadan yaparak yaşam süresini uzatmayı ve hastaların yaşam standartlarını yükseltmenin yollarını aramalıyız, bunun kaygısını çekmeliyiz. Evleneceklerin, talasemi testini yaptırdıktan sonra nikah dairelerine başvurması gibi bir zorunluluk var. Bu zorunluluğu Türkiye, geçmiş dönemlerde, bundan 30-40 yıl önce uygulamaya başlamış olsaydı bugün talasemi hastalarının sayısı çok daha az olurdu. Ne yazık ki, nikahlarının bir an önce kıyılmasını isteyen bazı çiftlerimiz, kamu hastanelerinden talasemiyle ilgili test sonucunu almadan işlemin yapılması için baskı yapıyorlar. Oysa burada disiplinli bir duruş sergilememiz, ortaya konulan kuralın, yasal prosedürün nedeninin haklılığını idrak etmemiz gerek. İnşallah bu hassasiyet giderek artar” dedi.
SİZLERLE BERABERİZ
Geçmişe göre, talasemiyle, Akdeniz Anemisiyle doğan bebeklerin sayısının büyük oranda düştüğünü kaydeden Başkan Sözlü, “Bunu daha iyi noktalara taşımak zorundayız. Hayatın imkanlarından doğrudan istifade edemeyen herkes için engelli, dezavantajlı tabirini kullanabiliriz. O yüzden bu hastalıkla boğuşan hemşehrilerimizin, insanlarımızın hayat standardını yükseltme noktasında muhakkak bizim de üzerimize düşen insanı görevler var.
Kamu yöneticisiyiz. Sosyal manada, yasal manada sorumluluklarımız var. Bugün dernek başkanımız ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanımızın, böylesine önemlli bir konuda farkındalık ortaya koymak adına, bu hastalıkla yüz yüze olan hemşehrilerimize verdikleri ‘sizlerle beraberiz’ mesajı da önemli. Bugün davete icabet hassasiyetini gösteren dernek üyelerine, yöneticilerine ve federasyon temsilcilerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ADANA, AVRUPA ÇAPINDA ENGELSİZ BİR ŞEHİR OLACAK
Sadece talasemi hastalarıyla ilgili değil, Adana’yı Avrupa standartlarında engelsiz bir şehir haline getirmek için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Sözlü, şöyle devam etti: “Büyükşehir Kent Konseyi, Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, Adana’yı fiziki anlamda da engelsiz hale getirmek noktasında büyük bir projenin çalışmasına başladık. Bunu başardığımızda belki Adana, bu konuda Avrupa çapında ödüllü bir şehir haline gelecektir. Ödülden önce bir insan olarak, şehrimizde yaşayan hemşehrilerimizin hassasiyetini taşımak, onların kaygılarına ortak olmak, onların ailelerine ve kendilerine insanca bir yaşam için uygun zemin oluşturmak, bizim belediyeci olmaktan öte, insan olarak görevimiz, hassasiyetimiz. Adana’da yaşayan insanları refah toplumunun bir parçası haline getirmek ve çağdaş şehirciliği inşa etmek istiyoruz ve en büyük destekçimiz siz değerli hemşehrilerimizsiniz. Bu hasssasiyetimiz size layık olma noktasındaki kararlılığımız olarak sizlerce görülecektir. Sağlıklı, engelsiz, uzun ve mutlu ömürler diliyorum.”