DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

AŞIRI YAĞIŞ BAŞKANLARI BİRLEŞTİRDİ

Yayınlanma Tarihi :
AŞIRI YAĞIŞ BAŞKANLARI BİRLEŞTİRDİ

meclisAdana Büyükşehir Belediye Meclisi, Haziran ayı toplantıları başladı. Meclisin bu haftaki ilk oturumunda 6-7 Haziran’da gerçekleşen aşırı yağış ve sel felaketi gündem maddelerinin önüne geçti. İlk oturumda bulunmayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün yerine Belediye Başkanvekili Salih Gökçe yönetti. Mecliste toplam 32 maddeli gündemin çoğunluğunu vatandaşların idare mahkemesine açtığı davalara ait iptal kararlarına yönelik teklifler olduğu göze çarptı.

Mecliste gündemdışı ilk sözü alan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, 5 yıllık başkanlığı süresince yaptığı altyapı çalışmaları nedeniyle dağlardan ve yüksek yerlerden Pozantı merkeze aşırı bir su baskını yaşanmadığını söyledi. Aşırı yağışlarda Büyükşehir Belediyesi’nden büyük destek gördüklerini vurgulayan Çay, “Ancak Bürücek yaylası sular altında kaldı. Dere yataklarına villa, bahçe yaparsak afet de bize ders verir” dedi. Yeni seçilen belediye başkanlarının yağmur altında vatandaşların arasında yer almasını takdirle karşılayan Çay, yardım ve destek çağrısında bulundukları Afet İşleri İl Müdürlüğü’nün duyarsızlığından yakındı. Çay, “Acil müdahale gerektiren yerler için aradığımızda bana form gönderiyorlar. Afet kırım ekibi göndereceklerine form gönderiyorlar. Prosedürü gösteriyorlar. Afet işlerinin birinci önceliği afetin olduğu bölgelere araç, gereç, teknik ekip ve teçhizatla anında müdahale etmektir. Bu konulara siyasetin bulaştırılmaması gerekiyor” dedi. Çay, dere yataklarının imara açılmaması için belediye başkanlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı

DERE YATAKLARINA YAPILAN YERLER
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de Adana’nın 21 yılda en yüksek yağışı 6-7 Haziran tarihlerinde aldığını söyledi. İki aylık belediye başkanı olmasına rağmen kendisini suçlayanlar olduğu gibi elini vicdanına koyarak hareket edenlere de tanık olduğunu kaydeden Çetin, Çukurova’da birçok cadde, bulvar ve sokağın dere yatağına yapıldığını vurguladı.
Altyapı sorunu yok denen Çukurova’nın içler acısı durumunu tüm Adanalılar’ın gördüğünü dile getiren Çetin, “Öğretmenler Bulvarı, Dr. Sadık Ahmet Bulvarı, Türkmenbaşı, Barış Mahallesi’nde bir bölüm, Güzelyalı 81162 sokak, 100. Yıl 80165 sokak ve daha birçok bölgedeki dere yatağı imara açılmış. Buradaki vatandaşlarımız çok büyük mağduriyet yaşadı. Yerel yönetici olarak halk karşısında utandım. Elimizden geleni yaptık ama Adana gerçeğiyle de karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

BORU POZLARINI HATIRLATTI
Altyapı tesis yapımı esnasında eski belediye başkanı ve başkanvekilinin büyük borularla büyük büyük pozlar verdiğini hatırlatan Çetin, şunları söyledi: “Bu borular orada duruyor mu merak ediyorum. O boruların döşendiği yerleri açıp bakmak gerekiyor. Nasıl bir sistem kurulmuş. Bu sular neden o borulara akmadı. Tüm bunları açığa çıkarmamız gerekiyor. Ayrıca sel nedeniyle mağdur edilen vatandaşlarımızın sorunu sadece belediyelerin sorunu değildir. Hükümet de halkımıza destek vermelidir. Önümüzdeki yıllarda aynı şeyleri yaşarsak bu sefer kimseye hesap veremeyiz. Tüm belediyeler el ele vermek zorunda.”

SİNEKLE MÜCADELE
Soner Çetin, sinekle mücadelenin Büyükşehir belediyelerinin görevleri arasında yer aldığını ancak ilçe belediyesi olarak bu konuda halka açıklama yapamadıklarını belirtti. Çetin, “Sinekle mücadelede gereken yapılmamış. Larva döneminde mücadele başlatılmamış. Uçkun dönemi geldi ve biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Halkımız haklı olarak şikayete başladı. Sinekle mücadelenin ilçe belediyesinin yetkisi dahilinde olmadığını halkımıza anlatamayız. Büyükşehir’le ortak hareket ederek ilçe belediyelerine bir bütçe ayırmak istiyoruz” dedi.

KARALAR: “EN FAZLA KAÇAK YAPI SEYHAN’DA”
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Adana’da onlarca yılın boş yere harcandığını savundu. Adana’nın yağış sınavından geçemediğini ifade eden Karalar, “Belediyeler imar düzenlemelerinde dikkatli olmak zorunda. Adana’da ve özellikle Seyhan’da mantar gibi kaçak yapı yükselmiş. İmara kapalı bir yerde 6 katlı kaçak yapı yapılmış ve kimse müdahale etmemiş” dedi.
Her kaçak inşaatın o bölgenin böğrüne saplanmış bir hançer olduğuna işaret eden Karalar, “Vatandaşlara sesleniyorum. Kaçak inşaat yapmayın. Mahallelerde dar menfezler ve küçük küçük altyapılar nedeniyle sular geçiş yolu bulamıyor. Dolayısıyla afet ve sel oluşuyor. Adana’daki en fazla kaçak yapının Seyhan’da olduğunu biliyoruz. Seyhan’da yollar eşikten yukarıda olduğu için en ufak yağmurda evleri su basıyor. Dere yataklarının da imara açılması yanlışlığı beraberinde getiriyor” diye konuştu.
Karalar, sinekle mücadele konusunda Soner Çetin’e destek vererek Büyükşehir Belediyesi’nin öngöreceği plan dahilinde ilçe belediyelerinin de sinekle mücadeleye bütçe ayırması gerektiğini sözlerine ekledi.
Gündem dışı konuşmaların ardından mahkeme kararları ağırlıklı gündem maddeleri görüşüldü.

YORUM YAP