
Tarsus’ta yeni bir gelenek yaratılıyor. Aratos Felsefe Okulu 3. yılına girdi.
Adını Antik Çağ’da Tarsuslu filozof Aratos’tan alan ve 2004 yılından bu yana Tarsus’ta yayın Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından kurulan Aratos Felsefe Okulu bu yıl 3. dönem derslerine başlıyor.
Geçmişi bir bilim ve felsefe kenti olan Tarsus’ta kurulan Aratos Felsefe Okulu 2013-2014 yılı 3. dönemin ilk dersi 7 Aralık Cumartesi günü saat 15.00’de Begonvil Restoranda yapılacak. İlk ders Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü hocalarından Doç. Dr. Zehragül Aşkın tarafından “Antik Çağ’da Felsefe ve Mitoloji” başlığıyla sunulacak.
Aratos Felsefe Okulu’na çeşitli yaş gruplarından ve mesleklerden insanlar kayıt yaptırabiliyor. Dersler 15 günde bir Cumartesi günleri gerçekleştirilecek.
Aratos Felsefe Okulu’nda bu yıl da, başta Mersin Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden çeşitli disiplinlerden hocalar, felsefe, sosyoloji, arkeoloji, tarih, edebiyat, resim, heykel, mimarlık ve müzik, konularında dersler vermeyi sürdürüyorlar.
Bu yıl önceki yıllardaki gibi ilgi gören okulda başta felsefe olmak üzere çeşitli başlıklarda dersler işlenecek. Edinilen bilgiye göre, Aratos Felsefe Okulu’nun bu yıl yapılacak dersler şu başlıklardan oluşuyor. “Antik Çağda Felsefe ve Mitoloji” (Doç. Dr. Zehragül Aşkın (Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü), “Bir Bilim İnsanı: Prof. Cavit Orhan Tütengil” (Sinevizyon gösterisi ve sunum: Uğur Pişmanlık), “Nermi Uygur ve Türkiye’de Felsefe” Yrd. Doç. Mustafa Günay (Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu), “Doğumunun 100. Yılında Abidin Dino” (Sinevizyon gösterisi ve sunum: Murat Baycanlar), “Eski Mezopotamya ve Mısır’da İnsan ve Kâinat (cosmos)” Prof. Dr. Ahmet Ünal (Hitit Üniversitesi Hitit Araştırmaları Merkezi Müdürü), “Bir Suriye Gezisinin ardından: Hama-Humus-Halep” (Sinevizyon gösterisi ve sunum: Uğur Pişmanlık), “Stoa Felsefesinde Diyalektik”, Celal gürbüz (Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu), “İklim Değişimleri ve Gıda Güvenliği” Prof. Dr. İbrahim Ortaş (Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi), “Edebiyat ve Sinema” Murat Baycanlar (Öğretmen/Yazar), “Sağlığı Ekonomi Politiği ve Türkiye Sağlık Reformunun Analizi” Yrd. Doç. Dr. A.Öner Kurt (Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı), “Mimari Restorasyon Ne Demek?-Tarsus’ta Uygulamalar” Yrd. Doç. Dr. İpek Durukan (Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi), “Türkiye’de Heykel Sanatına Bakış (Prof. Dr. Suat Karaaslan), “Antik Yunan ve Roma’dan Günümüz Emperyalist Politikalarını Anımsatan İki Örnek” Doç. Dr. Murat Durukan (Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü), “Örgütü Eleştirmek” Prof. Dr. Çetin Veysal (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı), “Müzik Nasıl Dinlenmelidir?” Tuğrul Göğüş.
Aratos Dergisi kurucusu ve Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, okula ilişkin olarak, “Antik Çağ’daki Tarsus’un felsefe okullarından, Aratos ve diğer filozoflar başta olmak üzere yakın çağın aydınlanmacı düşünürlerin ışığını günümüze taşımayı amaçladığımız Aratos Felsefe Okulu, yaşadığımız kentin düşünsel gelişim süreçlerine bir katkı yapmayı hedeflemektir.
Aratos Felsefe Okulu, üçüncü yılına girdi. Aratos Felsefe Okulu, Tarsus’ta bir gelenek oluşturmaya çalışıyor. Bir aydınlanma ateşi yakıyor. Mevcut siyasi iktidarın, topluma dinsel yaşamın dayatılarak Türkiye’nin dinselleştirildiği, okullardan felsefe derslerinin kaldırıldığı ve bilimin yok sayıldığı bir süreçten geçiyoruz. Bu anlamda üniversitelerimiz dışında Aratos Felsefe Okulu gibi çabaların, toplumun bilim ve felsefeyle buluşması adına önem kazanmaktadır. Kültürel gelişme ve aydınlanmaya daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz” dedi.