Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak,Adana’nın Ortadoğu’nun ticaret merkezi olduğunu belirterek, bunun üzerine sağlık turizminin konulması durumunda kentin son derece yetkin bir konuma geleceğini söyledi. Sağlık turizmi, kimya sektörü ve bilişim sektörünün önemine dikkati çeken Kulak, “Bilişim sektöründe, uzay bilimleri ve havacılıkta süratle bir adım öne geçmeliyiz. Bizi ileriye taşıyacak olan alanlar bunlardır” diye konuştu.
İhracatta 10 Milyar Dolar’a Ulaşmalıyız
İhracatın arttırılması için etkin ve köklü çalışmalar yapılmasının ve teşvik edici faktörlerin ortaya konulmasının esas olduğunu ifade eden Tarkan Kulak, “Şu anda Adana’dan yapmış olduğumuz ihracat büyüklüğümüz 2.2 milyar dolardır. Bugün ülkemizin 2023 hedefi 500 milyar dolar ise biz Adana olarak mevcut ihracat rakamını 5 defa katlamamız gerekiyor. İhracatta, ilk etapta 10 milyar dolar mertebesinde bir büyüklüğe ulaşmalıyız. Bizim Gaziantep’ten fazlamız var, eksiğimiz yok” dedi. Kulak, Adana Ticaret Odası olarak ticaretin artırılması için teşvik edici faaliyetlere ve fuarlara destek verdiklerini, çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ve ihracatta yol gösterici olduklarını bildirdi.
“Doğru markalar yaratmak önümüzü açar”
ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak, 2023 hedefleri içinde Adana’nın önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Türkiye ekonomisine genel anlamda baktığımızda Türkiye’nin dinamiklerinin son derece güçlü olduğunu söyleyebiliriz. İşimizi en iyi şekilde yapacağız ve doğru markalar yaratacağız. Markalar yarattığımız zaman önümüz açılır. Enerjimizi boşuna harcamayacağız. Zaten kıt olan kaynaklarımızı boşa tüketmeyeceğiz. Ne işle uğraşırsak uğraşalım tam ve eksiksiz imalat yapmak durumundayız. Bu konuda en ufak taviz verirsek fakir kalırız.”
Çukurova Üniversitesi ile İşbirliği
Gelecekte Adana’da öne çıkacak sektörlere de dikkati çeken Kulak, “Adana’da kimya sektörü ile ilgili olarak çok önemli çalışmalar yapılabilir. Ulaşım anlamında her yere yakınız ve enerjimiz var. Bir diğer olmazsa olmaz sektör ise bilişim sektörüdür. Bilişim sektöründe süratle bir adım öne geçmeliyiz. Uzay bilimleri ve havacılıkta öne geçmeliyiz. Bizi ileriye taşıyacak olanlar bunlardır. Yani yükte hafif pahada ağır olan imalatlara mutlaka geçmemiz lazım. Bu konuyla ilgili Çukurova Üniversitesi ile odamız arasında çok ciddi bir çalışma başladı. 10 sene sonra biz buradan artık bilim adamı ihraç edecek hale geleceğiz” dedi.