DOLAR47,5541% 0.07
EURO54,9769% 0.24
STERLIN64,2310% 0.41
FRANG58,9419% 0.12
ALTIN6.212,16% 0,60
BITCOIN63.401,990.881

SAZ KEDİSİNİN SAYISI 70’İ GEÇTİ

Yayınlanma Tarihi :
SAZ KEDİSİNİN SAYISI 70’İ GEÇTİ

sazkedisi-4Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda foto kapanla varlıkları tespit edilen ve  tehdit altında olan Saz kedilerini için ‘’tür koruma eylem planı’’ uygulanıyor

Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda foto kapanla varlıkları tespit edilen, 2011 ve 2012 yılları arasında 44, son yapılan araştırmada ise birey sayısı 70’i aşan saz kedilerinin korunması için ‘’tür koruma eylem planı’’ uygulanıyor.

sazkedisi-5Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü ile WWF Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla hazırlanan ‘’tür koruma eylem planı’’ kapsamında,  saz kedilerinin yaşam alanının geliştirilmesi, bölge halkına tanıtılması ve üreme periyotlarının izlenmesi gibi çalışmalar yapılıyor.

Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda varlıkları foto kapanla belirlenen Saz kedileri, deniz, göl ve nehir sistemlerindeki sazlıklarda, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Bölgede 2010 yılında yapılan 90 günlük arazi çalışmasında foto kapanla 38,  2011 ve 2012 yılında 44  birey varlığı tespit edilen Saz kedisi popülasyonu, son tespitlerle 33 tane artarak kayıtlara 71 olarak geçti.

sazkedisi-2WWF Türkiye tür koruma sorumluları  “Önemli saz kedisi habitatlarını kapsayan ve korunan alanların yaban hayatı yönetimi için detaylı protokoller hazırlanması ve uygulanması hedefleniyor” dedi.

Saz kedisinin, Türkiye’nin suda avlanabilen tek yabani kedisi türü olduğu bilgisini veren yetkililer, ‘’Bu tür, yavrularını ağaç kovuklarında, sık çalılıklar veya tilki, porsuk gibi hayvanların terk ettiği yuvalarda saklıyor. Kuş, sürüngen, kurbağa, böcek, tavşan, domuz yavruları ve bazen de çürümemiş leşlerle beslenen Saz kedileri,  diğer yırtıcı türlerden korunmak ve avlanmak için ağaçlara da tırmanabiliyor’’ ifadeleri kullandı.

YORUM YAP