DOLAR42,5510% 0.04
EURO49,6313% 0.13
STERLIN56,7276% -0.05
FRANG52,9348% 0.07
ALTIN5.757,89% 0,20
BITCOIN91.943,013.07

KEMİKLERİNİZİ TAKİP EDİN!

Yayınlanma Tarihi :
KEMİKLERİNİZİ TAKİP EDİN!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, menopoza giren kadınların kemik erimesine karşı düzenli olarak kemik dansitometrisi yaptırması gerektiğini söyledi

 

kadin2KEMİK erimesi (osteoporoz) hastalığında risk gruplarının başında menopoza giren kadınlar yer alıyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, bu gruptaki kadınların kemik erimesine karşı düzenli olarak hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Sarıkaya, kemik erimesi tanısı için de kemik dansitometri cihazının kullanıldığını belirtti.

BU GRUPTAKİLER DE RİSK ALTINDA

Kemik erimesi riski altındaki diğer grupları ise Dr. Sarıkaya şöyle sıraladı: “Yumurtalıkları alınan kadınlar, ailede kemik erimesi, omurga ve kalça kırığı öyküsü bulunanlar, yılda 2,5 cm’den fazla boy kısalması olanlar, kemik kaybına yol açan ilaçlar kullananlar, röntgen filminde kemik erimesi veya omurga kırığı bulunan hastalar, tip 1 diabet, böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar, aşırı sigara ve kahve tüketenler, kalsiyumdan fakir beslenenler  ve 1 aydan uzun süreli hareketsiz kalanlar.”

kadin1TEDAVİ TAKİBİ YAPILABİLİYOR

Kemik erimesinin belirlenmesinde en etkili yöntemin kemik dansitometri cihazı olduğunu vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, şu bilgileri verdi: “Kemik dansitometri ‘kemik yoğunluğu’ ölçümüdür. Kemik erimesi tanısında ve kemik kırılganlık riskini belirlemede kullanılır. Kemik erimesi tanısı konulan hastalarda tedavi takibi ve etkinliğinin saptanmasında da kullanılır.”

doktorKOLAY BİR İŞLEM

Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, kemik erimesinin derecesine ve verilen tedaviye göre değişmekle birlikte yüksek riskli hastalarda 2 yılda 1 kez, düşük riskli hastalarda ise 5 yılda 1 kez kemik dansitometrisi yapılması gerektiğini kaydetti. Dr. Sarıkaya diğer yandan kemik dansitometrisinin basit, kısa süren ve ağrısız bir yöntem olduğunu, en fazla 10 dakika sürdüğünü ve herhangi bir ilaç kullanmaya gerek kalmadan çekildiğini belirtti.

YORUM YAP