DOLAR47,7436% 0.18
EURO55,2510% 0.32
STERLIN64,4811% 0.38
FRANG59,1179% 0.82
ALTIN6.660,55% 2,59
BITCOIN65.200,890.029

MISIR ÜRETİCİSİ FİYAT BEKLİYOR, ÇİFTÇİ FİNANSMANA ERİŞEMİYOR

Yayınlanma Tarihi :
MISIR ÜRETİCİSİ FİYAT BEKLİYOR, ÇİFTÇİ FİNANSMANA ERİŞEMİYOR

CHP’li Müzeyyen Şevkin, TBMM’de mısır üreticisi için acil fiyat ve çiftçi için finansman çağrısı yaptı

ANKARA – CHP Adana Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Çukurova başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde mısır hasadının başlamasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) henüz alım fiyatını açıklamamasının üreticiyi belirsizlik içinde bıraktığını söyledi.

Çiftçinin sorunlarını mecliste dile getiren, mısır üreticisinin mazot, gübre, ilaç, tohum ve işçilik başta olmak üzere artan girdi maliyetleri altında ezildiğini belirten Dr. Şevkin, çiftçinin bir yandan sel, dolu, don, kuraklık ve aşırı sıcaklarla mücadele ettiğini, diğer yandan ürününü değerinde satabilmek için tüccarla karşı karşıya kaldığını vurguladı.

“Çiftçi zaten yüksek üretim maliyetleri ve ağır iklim koşullarıyla mücadele ediyor. TMO’nun alım fiyatını hâlâ açıklamamış olması, tüccarın fiyatı düşük tutmasına zemin hazırlıyor” diyen Dr. Şevkin, mısır üreticisinin önünü görebilmesi için fiyatın acilen açıklanması gerektiğini ifade etti.

“ÜRETİCİ BEKLEMEK DEĞİL, HAK ETTİĞİ FİYATI BİLMEK İSTİYOR”

Mısır hasadının başladığı bir dönemde fiyat belirsizliğinin kabul edilemez olduğunu belirten Dr. Şevkin, mısırın kilogram alım fiyatının bir an önce en az 17 lira olarak açıklanması çağrısında bulundu.

Dr. Şevkin, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi ve piyasada tüccarın insafına terk edilmemesi için TMO’nun piyasayı düzenleyici rolünü etkin biçimde yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

“ÇİFTÇİ FİNANSMANA ERİŞEMİYOR”

Tarım sektörünün yalnızca ürün fiyatları üzerinden değerlendirilemeyeceğini belirten Dr. Müzeyyen Şevkin, çiftçinin finansmana erişim konusunda da ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Tarla, bağ ve bahçe alımlarına yönelik sübvansiyonlu kredi limitlerinin yaklaşık iki yıldır artırılmadığına dikkat çeken, yüksek enflasyon karşısında reel olarak eriyen kredi limitlerinin Çukurova başta olmak üzere Türkiye’deki çiftçinin yatırım yapmasını ve üretimini sürdürülebilir biçimde devam ettirmesini engellediğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Bugün piyasada satan var ancak alan yok.Üretici; yüksek maliyetler nedeniyle ürününü satmakta zorlanıyor, ihracat yapan üreticiler ise dünya pazarlarında rekabet gücünü giderek kaybediyor” dedi.

“KREDİ LİMİTLERİ ACİLEN GÜNCELLENMELİ”

Çiftçinin üretime devam edebilmesi için finansmana erişimin kolaylaştırılması gerektiğini ifade eden Dr. Şevkin, tarımsal kredi limitlerinin güncel ekonomik koşullar dikkate alınarak yeniden belirlenmesini istedi ve “Kredi limitleri acilen güncellensin, finansmana erişim kolaylaşsın” çağrısında bulundu.

“DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONU YENİDEN ETKİN HALE GETİRİLSİN”

Tarım sektöründe fiyat istikrarının sağlanması ve üreticinin korunması için Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’nun (DFİF) yeniden etkin hale getirilmesi gerektiğini belirten, çiftçinin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Şevkin, özellikle Çukurova gibi Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinde çiftçinin yüksek maliyetler, iklim kaynaklı afetler, finansman sorunları ve pazarlama sıkıntılarıyla aynı anda mücadele ettiğini vurgulayarak, üreticiyi koruyan acil ve somut politikaların hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, “Çiftçi üretmek istiyor. Ancak üretimin sürdürülebilir olması için emeğinin karşılığını alması, uygun koşullarda finansmana ulaşması ve devletin piyasada düzenleyici rolünü etkin biçimde yerine getirmesi gerekiyor.”

YORUM YAP