DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

BUGÜN 19 MAYIS… ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI….

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
BUGÜN 19 MAYIS… ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI….
“ATATÜRK’Ü ANLAMA” BAYRAMI

Dr. S.Haluk UYGUR

 fixbet

Atatürk’ü anma demek “anlama” demek benim için. Atatürk’ü anlamak ise ülkemizin bir çok sorununu çözebilecek bir felsefik yol.
Bu yüzden bu bayram nedeniyle onun “Ey Türk Gençliği” diye başlayan  casino siteleri ve kendinden sonraki her gence görevler yükleyen nutkunu hatırlamadan edemedim.
Bu nutuktaki her görüşü kendime bir vazife olarak kabul ettikten sonra, nutkun başlangıcı olan “Türk Gençliği” ifadesinden neyi kast ettiğini de anlamaya çalıştım.
Bir şeyi anlamak ise ancak konu hakkında bilgi sahibi olmakla mümkün. Bu yüzden sizleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğu güne götüreceğim. Meclis kurulur kurulmaz alınan kararlar var. Ben burada meclisin 3. kararından, düşman yurdu işgal etmiş, Ankara’ya dayanmışken alınan karardan bahsedeceğim;
“Hititlerin başkenti Hattuşaş kazılsın”
Askerin giyecek çorabı, yiyecek çorbası bulunmadığı bu dönemde niçin bir arkeolojik kazıya karar veriliyor?
Cevap hem çok basit hem de ironik…
Çünkü Yunan Batı Anadolu’yu işgal ederken; oradaki bazı Helenistik yapıları işaret ederek, bölgedeki en eski medeniyetin Yunan medeniyeti olduğu savına dayanmış. Yani emperyal işgale siyasal bir gerekçe oluşturmuş.
Halbuki Atatürk biliyor ki; Batı Anadolu’daki İyonya’dan tam 2000 yıl daha önce (günümüzden tam 40 asır önce), tüm Anadolu’ya yayılmış başka bir uygarlık daha var… Hatti Uygarlığı… Bu uygarlığın devamı ise Hititler, diğer ismiyle Etiler…
Etilerin başkenti Hattuşaş’da ise; tam 9000 taş tablet bulunmuş ama, henüz Eti dili bilinmediği için okunamıyor. Kazı yapılmalı ve biri bilinen iki dille yazılmış bir tablet bulmalı ki Eti dili çözülsün ve Anadolu’nun en eski uygarlığı ortaya çıksın. Yani Atatürk Hattuşaş’ı kazdırmakla, savaşı kazandıktan sonra, masada da başarmak için temel oluşturuyor.
Gelmek istediğim yere varmadan önce bir başka tarihi vakaya daha değinmek istiyorum;
Atatürk’ün 1923 Mart ayında yaptığı Adana seyahati sırasında Hatay’ı da kurtarmasını isteyen 2 genç kıza “40 asırlık Türk yurdu düşman işgali altında kalamaz” diye cevap vermiştir.
Eğer Atatürk Anadolu’nun “Türk” yurdu olması kavramını Alpaslan’ın Malazgirt zaferine (1071) bağlasaydı, 40 asır değil, 10 asır demesi gerekirdi. Ve yine eğer Atatürk “Türk” kavramını sadece Alpaslan ile Anadolu’ya göç eden vatandaşlarımızla sınırlasaydı, 10 asır da kısa bir süre değil, “10 asırlık Türk Yurdu” der geçerdi.
Ama bilinçle, Anadolu’nun bilinen en eski uygarlığından beri bu topraklarda yaşayan herkesin torunlarını kastederek “40 asır” dedi bence… Bunun en önemli kanıtı da ilk açtığı ve en önemli bankalardan olan bankaya (40 asırlık Etileri kast ederek) Etibank ismini vermiş olmasıdır.
Kısacası onu anlama çabamda; Atatürk’ün “Türk Gençliği” kavramı, Alpaslan ile birlikte gelen gençliği asla yadsımadan, Anadolu’da bugüne kadar yaşamış herkesi kucaklayan bir kavram olmalıdır düşüncesine ulaştım.
Ve onun yurtseverliğinin ırklara değil, uygarlıklara dayanan bir felsefenin ürünü olduğunu bir kez daha hissettim.
Zaten o gün kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dağılımı da böyle bir özellik gösteriyordu.
Eğer durum böyleyse, bu 19 Mayıs günü “Ey Türk Gençliği” diye başlayan nutuktan, kimlerin görev çıkarması gerektiğini ise herkesin vicdanına bırakıyorum.
Vicdan en adil mahkemedir bence… Ben ise her vicdana saygılıyım.
19 Mayıs kutlu olsun…
Resim; Etem Çalışkan

YORUM YAP