DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

2014 BİTTİ ATO 2015’TEN UMUTLU!

Yayınlanma Tarihi :
2014 BİTTİ ATO 2015’TEN UMUTLU!

2014 yılında ihracatı geriye giden Adana’nın 2015 yılında atılım yaşayacağı öne sürüldü. ATO Başkanı Atila Menevşe, 2015 yılının Adana için ihracat yılı olacağını savundu.

ato 4Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, 2014 yılında başlattıkları çalışmaların 2015 yılında daha etkin bir şekilde hayata geçirileceğini belirterek, “Üyelerimizin ihracata yönelmesini sağlamak amacıyla başlattığımız ihracat atağını 2015’te daha da geliştirerek, Adana’nın dış ticaret rakamlarına olumlu yansımalarda bulunmasını mutlaka sağlayacağız” diye konuştu.

Adana Ticaret Odası’nın 2014 yılı çalışma dönemi, Aralık ayı olağan Meclis toplantısıyla sona erdi. Tarkan Kulak başkanlığında toplanan ATO Meclisi, 2015 Yılı Bütçesi’ni oybirliğiyle kabul etti.

Toplantıda konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe bütün çabalarının daha güçlü ve yaşanılabilir bir Adana’nın yaratılması için olduğunu söyledi. ATO’nun 120. kuruluş yıldönümü olan 2014 yılı süresince çeşitli etkinliklere imza attıklarını ifade eden Menevşe konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“2014 yılı içerisinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle Odamızın 120. Yılı’nı etkin bir şekilde kutladık. Bu ay yaptığımız etkinliklerden en dikkat çekicisi olan Gala Yemeğimiz; Başbakanımız Prof. Dr. Sayın Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik, Adana Valisi Sayın Mustafa Büyük, Adana milletvekillerimiz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü, Başbakanlık ve çeşitli bakanlıkların bürokratları, diğer protokol üyeleri, STK’lar ve Meclis üyelerimizin katılımlarıyla Odamızın iletişim ve etkileşim içerisinde bulunduğu tüm paydaşlarımızla ortak bir platformda gerçekleştirilmiştir. Özellikle icranın ve Hükümetin başı olan Sayın Başbakanımızın ve bakanlarımızın galamızı teşrifi Odamızın prestiji ve etkinliğin yankıları açısından son derece önemli olmuştur. Bu etkinliğimizin çok önemli bir yanı da Hükümete iletmek istediğimiz taleplerimizi yüz yüze iletme şansını yakalamış olmamızdır. Etkinlik öncesi Sayın Başbakanla bir saatlik özel görüşmemiz oldu. Bu görüşmede kendisine Adana’nın sorunlarını Adana Ticaret Odası perspektifinden anlattık. Özellikle Teşvik Yasası’nın revizyonu, Bölge İstinaf Mahkemeleri’nin Adana’da kurulması, Hızlı Tren Projesi’ne Adana’nın dahil edilmesi, Güney Kuşak Yolu’nun hızlandırılması, KOBİ’lere faiz desteği sunulması, ilimizde Bilim Merkezi kurulması gibi birçok talebimizi ve projemizi kendisine ilettik. Ayrıca sorunlar ve çözüm önerilerimizi içerir 24 maddelik bir raporu arz ettim. Sayın Başbakanımızın  bu yöndeki taleplerimize yaklaşımı son derece olumlu oldu. Adana olarak sorunlarımıza çözüm üretilmesi aşamasında çok önemli avantajlar elde ettiğimize inanıyorum.”

2015 yılında yapılması planlanan çalışmalara da değinen Atila Menevşe, özellikle 2014 yılında başlatılan ihracat hamlesine daha fazla yoğunlaşacaklarını söyledi. Düzenlenen ticaret heyetleri organizasyonlarıyla birçok ülkenin ziyaret edilerek, Adanalı firmalara ihracatın sanıldığı kadar zor olmadığını gösterdiklerini dile getiren Menevşe, “Belirlenen pilot sektörlerde faaliyet gösteren üyelerimize önce eğitim verdik, ardından da onları Türkiye ve Adana için büyük önem taşıyan Rusya ve Polonya pazarlarıyla tanıştırdık. Bu konuda geleceğe yönelik önemli mesafeler aldık. İhracatımızı artırmak için hiçbir fedakarlıktan ve zorluktan kaçınmayacağız” dedi.

Menevşe, 2015’te Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve sektörel siteleşmenin hayata geçirilmesine dönük çalışmalara ağırlık vereceklerini belirttiği konuşmasında daha sonra şu görüşlere yer verdi:

“Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak 19 Eylül 2007 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Ceyhan İlçemiz sınırları içerisinde toplam 1.341 hektar alanda Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulmasına karar verilmiştir. Aradan geçen uzun süreye rağmen kamulaştırma çalışmalarının tamamlanamaması ve bürokratik sorunların çözümlenememesi nedeniyle bölgede gerçekleştirilmesi planlanan yatırımlar hayata geçirilememiştir.  Irak-Türkiye; Ceyhan-Kırıkkale ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatları aracılığıyla yıllık yaklaşık 100 milyon ton ham petrolü dünya piyasalarına arz eden  bölgede, başta rafineri olmak üzere petrokimya, petrol ürünleri ve termik santral alanlarında yapılacak yatırımlar sadece bölgemizin değil, ülkemizin kalkınmasına, cari açığın azaltılmasına ve 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasına önemli katkılar sağlayacaktır.”

Ticaret ve sanayi işletmelerinin Adana kent merkezinde faaliyet gösterdiklerini de kaydeden Menevşe, “Ayakkabıcılık, tekstil, konfeksiyon, doğal taş ve mermer, makine imalatı, makine yedek parça ticareti, oto tamiri ve bakımı, sera ve bahçe bitkileri üretimi, hurdacılık ve geri dönüşüm, elektrik ekipmanları ticareti, kimyevi madde ticareti, matbaa ve kağıt gibi farklı sektörlerdeki binlerce işletme faaliyetlerini kentsel yerleşim alanlarında sürdürmektedir. Tarihi dokunun ve ikametin en yoğun olduğu yerleşim alanlarında faaliyet gösteren bu işletmeler endüstriyel kirliliğe de sebep olmakta, yükleme, boşaltma, depolama gibi günlük faaliyetleri nedeniyle sosyal yaşamı olumsuz etkilemektedir. Bulundukları yerlerde büyüme imkanına sahip olmayan işletmelerimiz, kümelenme ve siteleşme gibi avantajlı ve modern işbirliği yöntemlerinden uzak olmaları nedeniyle küresel rekabet içinde her geçen gün bir adım daha geriye düşmektedirler. Bu sorunları 2015’te Hükümetimizin de vereceği destekle tümüyle ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış