DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ULAŞ ÇETİNKAYA AÇIKLADI: BÜYÜKŞEHİRİN BORCU 2.5 MİLYARI AŞTI

Yayınlanma Tarihi :
ULAŞ ÇETİNKAYA AÇIKLADI: BÜYÜKŞEHİRİN BORCU 2.5 MİLYARI AŞTI

ulas cetinkaya (2)CHP Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup başkanvekili Ulaş Çetinkaya, belediyenin toplam borcunun 2 milyar 530 milyon 673 bin lira olduğunu vurguladı

“Adana, yaşanabilir şehir vasfını yitiriyor”

“Her Adanalı, bin 142 lira borçlandırıldı”

Büyükşehir’in borcu 2.5 milyarı aştı!

ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili, Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin banka kredileri, kamu idareleri, dış borç, vergi, borç yapılandırması ve müteahhit borçlarından kaynaklanan toplam 2 milyar 530 milyon 673 bin 307 lira borcu olduğunu belirtti.
GELİR AZ, BORÇ ARTIYOR!
Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan toplantısında konuşan Çetinkaya, bu borç nedeniyle 2 milyon 216 bin 475 nüfuslu Adana’da her bireyin bin 142 lira borçlandırıldığını vurguladı. Yaklaşık 240 yıllık Adana Belediyesi tarihinde Hüseyin Sözlü döneminde belediye borcunun tam olarak 1 milyar lira arttığını, toplam borcunun 2.5 milyar lirayı geçtiğini, arsa değerinin 48 milyon, mal varlığının ise 270 milyon lira arttığını ifade etti.
Adana’nın nüfus büyüklüğü düşünüldüğünde gelirinin diğer Büyükşehir Belediyelerinden daha az olduğunu vurgulayan Çetinkaya, “Örneğin 1 milyon 793 bin 931nüfusa sahip Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyar 212 milyon 549 bin lira geliri, 1 milyar 394 milyon 512 bin 306 lira gideri bulunmaktadır. Bütçe açığı yüzde 13’tür. 21 Büyükşehir Belediyesi’nin gelir gider farkı ortalaması yüzde 13’tür. Adana Büyükşehir Belediyesinin oranı ise yüzde 21’dir dedi.
ADANA, ALT SIRALARDA!
21 Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcunun bir yıllık gelirine oranlandığında ise Muğla 0.26, Tekirdağ 0.38, İzmir 0.72, Mersin 0.78, İstanbul 1.01, Ordu 1.07, Antalya 1.04, Bursa 1.78 ve Adana’nın 2.33 olduğunu söyleyen Çetinkaya, şöyle konuştu:
“21 Belediye içinde en yüksek oran Adana Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Bu durumu Belediye Başkanı’nın  ziraatçi olmasına, ekonomiden anlamamasına indirgeme kolaycılığına kaçmayacağız. Bu durumu sorgulamamız gerekmektedir. 2013 yılı ‘Kalkınma Bakanlığı Gelişmişlik Düzeyi’ araştırmasında şehrimiz; Türkiye’nin nüfus bakımından en büyük 5’inci ili olmasına karşın 2. kademede yer almaktadır. Adana’nın 1. kademede değerlendirilmemesinin nedeni, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında nispi olarak alt sırada bulunmasıdır.  Bu durumun ortaya çıkışında, son yıllarda ülkenin doğusundan yoğun şekilde göç alması, sanayi altyapısı ve mali göstergeleri itibarıyla önemli bir gelişme merkezi olmakla birlikte, birinci kademede gelişmiş iller ile karşılaştırıldığında Adana’nın sosyal göstergeleri daha düşük değerler almıştır.
Yüksek işsizlik oranına paralel olarak, yüksek doğurganlık hızı ve genç bağımlı nüfus oranının, Adana’nın 1. kademe gelişmiş iller arasında yer almasını engellediğinin altı çizilen araştırmada, bunun yanı sıra eğitim göstergeleri  ve sağlık göstergelerinde de Adana, 1. kademe gelişmiş illerin gerisinde kalmıştır. Tüm bu göstergeler 2003 Yılında gelişmişlik araştırmasında Adana 1.kademe gelişmiş iller arasında olduğunu göstermektedir. Bir başka ifade ile şu anki siyasi iktidar iş başına geldiğinde Adana, ülkemizdeki  en gelişmiş iller arasında yer alırken mevcut durumda  2.Lige düşmüştür. Eğitim, sağlık ve sanayide kentsel değer yaratmak yerine her evde en az bir işsiz olan şehre dönüşmüştür.
ÇARPIK YAPILAŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ
Cumhuriyetimizi emanet ettiğimiz gençlerimiz özellikte üniversite mezunu her 2 gençten biri işsizdir.  Kadın ve engellilerin rahat ve güvenli  hareket edemediği ulaşım sistemi, kaldırım ve yolların durumu sadece birinci önceliği apartmanlaşma olan, sosyal kültürel tesis ve eğitim alanı artırmayan çarpık yapılaşmayı gözlemlemekteyiz. Kısaca Adana her geçen gün yaşanabilir şehir vasfını yitirmektedir.  2014 Yılında başlayan Büyükşehir Belediye Yasası da Belediyelerini aşamalı olarak mali açıdan batıracağını bu kürsüden ilk borçlanma olduğunda belirtmiştim. Önce işçi çalışan parasını ödeyemeyecek, sosyal güvenlik ödemelerini yapamaz hale gelecek sonra da eldeki taşınmazları satacak, sık sık borçlanmaya gidecek. Dövizle dış borçlanma yapanlar olası krizde iflas edecektir.  Bu öngörülerimizden arsa satışı dışında hepsi gerçekleşmiştir. Arsa satışı yaklaşık 2 milyon liradır. Daha fazla olmamasının nedeni üzerindeki haciz ve ipoteklerdir.
Adana Belediyesinin bugünkü konumunun birinci edeni ülkenin bulunduğu ekonomik durum ve siyasi iktidarın Adana’ya yeteri kadar yatırım yapmamasıdır. İkinci neden ise mali yönetimin kötülüğü ve plansızlıktır. Belediye, kurum olarak borcu ve çok sayıda alacaklı ile davalık durumdan dolayı itibar kaybına uğramaktadır.
ÖNERİLERİNİ SIRALADI
100 yllık CHP olarak bizler Adanamızı ve ülkemizi çok seviyoruz. Bu durum tespitimizi yaparak çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Belediyelerimizi günü kurtaran politika uygulamalarından arındıracağız, Gerçekçi ve katılımcı Stratejik Plan elde edilecek. Plana Bağlı kalmak beraberinde mali disiplinsizlik ve gerçekçi olmayan bütçeleri ortadan kaldıracak.  Belediye kaynaklarının nasıl, nereye ve ne kadar harcandığını katılımcılık esasına göre yürüyecek, Yatırımcıyı şehre çekmek için ruhsat, arsa ve yönetmelik gibi teşvikler önerecek, İstihtamı artırmak için, özel sektör, üniversiteler,  ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile birlikte proje üretecek, Çocukların eğitimine katkı, yeterli beslenmelerine yönelik hizmetler, sokak çocuklarının rehabilitasyonu, koruyucu sağlık hizmetleri ve sosyal kültürel faaliyetler gerçekleştirecek. Madde bağımlılığını önleyici, gelir elde ettiren mesleki eğitim kursları, eğlence ve spor alanları yapması, gençleri gönüllü olarak hizmet üretimine katmasını sağlamalıdır, yaşlı nüfusun hayatını kolaylaştırıcı mekanlar ve faaliyetler üretmeli, Tüm hemşerilere eşit mesafede duran yönetim anlayışı sergileyecek.
Tüm bunlar bize,  sosyal bütünlüğü sağlandığı, kaynakların adil dağıldığı, ulaşım ve erişilebilirliğin oluştuğu, kaliteli mimari ve fiziksel çevrenin oluştuğu ve çevreye duyarlı mutlu insanların yaşadığı bir Adana sağlayacaktır.  Ulaşım ve erişebilirliğin, kaliteli mimari ve fiziksel  çevrenin oluştuğu, sağlıklı ve çevreye duyarlı iutlu İnsanların yaşadığı bir Adana oluşacaktır.”

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış