DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

OKULLARA SAHİP ÇIKMIYORUZ-Ömer Üney yazdı

Yayınlanma Tarihi :
OKULLARA SAHİP ÇIKMIYORUZ-Ömer Üney yazdı

omerSATIR ARASI – M.ÖMER ÜNEY
omeruney01@gmail.com

Yeni Adana Gazetesi, 2009 yılında “Adana’nın Eğitimdeki Yeri ve Eğitimde Fırsat Eşitliği” konulu çalıştay düzenlemişti. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Alanlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Gümüş, o çalıştayda Adana’nın eğitimdeki yerini detaylarıyla masaya yatırmıştı.

Gümüş, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) Adana’nın başarısız iller arasında yeraldığını kaydetmişti. O tarihten bu yana hiçbir şey değişmedi biliyorsunuz…

Sayın Gümüş, çok önemli bir konuya da parmak basmıştı. Şöyle ki; 21. yüzyılda ve Adana gibi bir şehirde ilk ve ortaöğretimdeki çocukların yarısının bir çalışma masası yok!

Tarım işçilerinin çocuklarının okulla henüz tanışamadığını da belirtmek gerek. Uçuk tespitler değil mi! Haklısınız, bir tarafta çalışma masası olmayan çocuklara vurgu yapıyoruz, diğer tarafta hiç okula gidemeyenlere…

Ama eğitim-öğretim bütünlüğünün neresinden baktığımızla doğru orantılı bu durum… Çocuklarımız önce okula gidecek,  sonra ders çalışma masaları olacak.

İkisi de sorun olmaktan çıkmalı artık…

***

Ayrıntılara boğulmadan ilk ve ortaöğretimde “okulların fiziki boyutu ve sayıları açısından” Adana’nın hangi noktada olduğuna bakmak gerekiyor biraz da… Mevcut okulların birçoğunun arsa payları ve oyun alanları ve derslik sayıları yetersiz. Okullarda tuvalet ve lavabo sayılarını ve hijyen düzeyini yükseltmek gerekiyor. Salon sayıları, laboratuvar, kütüphane, materyal, yardımcı malzeme, projeksiyon gibi donanım ve yardımcı malzemeler yeterli değil. Yakıt, elektrik, su, boya-badana (okulunu kendi imkanlarıyla boyayan öğretmenleri göz önüne alabilirsiniz) gibi ihtiyaçlar için yeterli ödenekler verilmiyor. Dar gelirli ailelerin okul dışı durumları da dahil temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir çözüm mekanizmasından tam anlamıyla bahsedemiyoruz.

Öte yandan Adana’da artık okul yapılacak arsa bulunamıyor. Okul yapımı için belediyelerin imar plan tadilatlarında gösterilen arsalarda ise çoğunlukla “onlarca yada yüzlerce hisse sahibi” bulunuyor.

***

İlk ve ortaöğretimde yaşanan bu sorunların çözüm yolunu biraz da belediyelerde aramak gerekiyor. Adana’daki belediyelerin yetki paylaşımı, ihaleler ve buna benzer kısır çekişmeleri bir kenara bırakmayacağı gün gibi ortada. Ama hiç olmazsa eğitimde yaşanan tıkanıklığın önünü açmak için de zaman ayırmalılar kendilerine. Ortak noktada buluşmak isteyen, yeri geldiğinde iyimser açıklamalarda bulunan belediye başkanlarına önerimiz sorunlara -yukarıda bahsettik- kalıcı çözüm bulunabilmesi için ön ayak olmalarıdır.

Toplumsal kaygıları ön planda tutmayı ilke edinen gazeteciler olarak durum tespitlerini özgürce ve hiçbir önyargıya maruz kalmadan dile getirmemiz gerek…

Değil mi!

YORUM YAP