DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

DR. ŞEVKİN: ADANALILAR, 591 YIL BEKLEYECEK Mİ?

Yayınlanma Tarihi :
DR. ŞEVKİN: ADANALILAR, 591 YIL BEKLEYECEK Mİ?

muzeyyen sevkin-komisyon (2)CHP Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Adana’ya sahip çıktı

“CEİEB, hayalden öteye geçemedi”

“Bu hızla giderse CEİEB, 591 yıl sonra kurulabilecek”

“Adana’nın 591 yıl beklemeye tahammülü yok!”

“Sanayici ve iş insanı önünü göremiyor”

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, kurulması yılan hikayesine dönen Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde bu hızla gidilmesi durumunda sadece projenin fizibilite etüdünün tamamlanmasının 591 yılı bulacağını vurguladı.
“KUŞKULUYUZ”
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine katılan Dr. Şevkin, Bakanlar Kurulunun 17 Ekim 2007 tarih ve 26673 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2007/12632 sayılı kararıyla Adana’nın Ceyhan ilçesi Kurtpınar ve Sarımazı mevkisinde bulunan 13 milyon 471 bin 964 metrekarelik alana Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulmasının planlandığını hatırlattı. Adana’da kurulması öngörülen Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Projesi’nde 11 yıldır kayda değer bir ilerleme olmadığını, kamuoyunda bölgeyle ilgili kuşkular oluştuğunu ifade eden Dr. Şevkin, bölgeyle ilgili altyapı yatırımlarının ve kamulaştırma çalışmalarının ne aşamada olduğu, bölgeye yatırım yapmak isteyen bir yatırımcının bürokratik olarak nasıl bir yol izleyeceği ve nereye başvuru yapması gerektiği konusunda bir açıklama yapılmadığına işaret etti.
“11 YILDIR HAYALDEN ÖTEYE GEÇMEDİ”
Bölgenin kurulmasıyla Adana’nın önemli bir enerji merkezi olacağı ve bu bölgeye yapılacak yatırımların hem bölge hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı yönündeki beklentilerin de 11 yıldan bu yana hayalden öteye geçemediğini ifade eden Dr. Şevkin, “Oysa Bakanlar Kurulu kararı ekinde arazi koordinatları belirlenmesine, fiziki tanımlanmasına rağmen kuruluşundan bu güne kadar maalesef hala kamulaştırma çalışmaları tamamlanmamış atıl bir bölge olarak durmaktadır” dedi.
muzeyyen sevkin-komisyon (1)“TEŞVİK, ADANA’YA UĞRAMIYOR”
Hiçbir somut ilerlemenin olmadığı bölgede, yetkililerin çalışmaların sürdüğü ve en kısa zamanda bitirileceği yönünde açıklamalar yaparak son dönemlerde kamu yatırımlarıyla da yeteri düzeyde desteklenmeyen, yürürlükteki teşvik mevzuatı çerçevesinde 2’nci bölgede yer alması ve çevredeki illerin daha fazla teşvik unsurlarından faydalanan 3’üncü 4’üncü ve 5’inci bölgelerde yer almasının yarattığı haksız rekabet koşulları nedeniyle özel yatırımların da azaldığı, yeni yatırımların çevre illere kayması sonucunda cazibe merkezi olmaktan çıkan, sosyoekonomik gelişmişlik ve kalkınma göstergeleri bazlı sıralamalarda sürekli ivme kaybeden, net göç alan şehir konumundan her yıl yaklaşık 10 bin net göç veren, en yüksek borç takibinin, işsizliğin en yüksek olduğu iller arasına girmiş mutsuz, umutsuz bölge insanını avutma yoluna gidildiğini vurgulayan Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanı’nın ve önceki bakanların verdikleri sözün de yerine getirilmediğine dikkat çekti.
“591 YIL MI BEKLEYECEĞİZ?”
2018 yatırım programında verilen rakamlara göre bu proje çerçevesinde 49 milyon 474 bin TL tutarında kamulaştırma harcaması yapıldığının anlaşıldığını, diğer yandan, projenin fizibilite etüt raporunun hazırlanmasında bile oldukça yavaş kalındığının görüldüğünü dile getiren Dr. Şevkin, 2018 yatırım programı verilerine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sahipliğinde yürütülen Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Fizibilite Etüt Projesi için 2008-2020 döneminde 6 milyon liralık ödenek ayrıldığını, bu hızla gidildiği takdirde sadece projenin fizibilite etüdünün tamamlanmasının 591 yılı bulacağını belirtti. Adana’nın bu kadar zaman beklemeye tahammülünün kalmadığını dile getiren Dr. Şevkin, “Hayati önem taşıyan bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi Türkiye açısından da, Türkiye ekonomisi açısından da son derece önemlidir. Buna dikkati çekmek istiyorum” diye konuştu.
SANAYİCİLERİN ELEKTRİK SORUNU
Adana sanayicisinin olduğu gibi Türkiye’deki tüm sanayici ve iş insanlarının 2019 yılı ile birlikte yeni bir krize sürükleneceğine işaret eden Dr. Şevkin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun aldığı kararla yüksek elektrik tüketen yerler ve özellikle sanayicilerin daha fazla elektrik faturası ödemekle karşı karşıya kalacağını söyledi. Dr. Şevkin, yıllık 10 milyon kilovat-saat elektrik tüketen sanayicilerin yüksek tüketimli tüketici grubunda yer almasının ve yüksek faturalar ödemesinin zaten ekonomik krizle mücadele eden sanayicinin önünü göremez hale getireceğini söyledi.
MADENLERE DİKKAT ÇEKTİ
Milyonlarca yılda oluşan ve yenilenemeyen kaynak olan madenlerin cevher olarak ihraç edilmesi yerine işlenerek uç ürün olarak elde edilmesinin ve madenciliğe dayalı yan sanayinin geliştirilmesinin en can yakıcı hale gelen işsizliği engelleyeceğini, yeni istihdam alanı açacağını vurgulayan Dr. Şevkin, “Dünyada kömür madeni işleten 132 ülke arasında 28’inci sıradayız. Birinci sırada olan Almanya’da 40 yılda hiçbir ölüm yok. Avrupa’da son maden faciası 1946 yılında gerçekleşirken Türkiye madenlerindeki ölümler ‘kader’ olarak açıklanmamalı. Madenlerde ölüme ilişkin, Allah’ın bize verdiği aklı kullanarak nasıl önlemler alınması düşünülüyor?” diye sordu.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış