DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ÇUKOBİRLİK ÖNERGESİNE AKP-MHP İTTİFAKINDAN RET

Yayınlanma Tarihi :
ÇUKOBİRLİK ÖNERGESİNE AKP-MHP İTTİFAKINDAN RET
cukobirlik1CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un Çukobirlik’le ilgili hazırladığı Meclis Araştırması teklifi CHP Grubu’nun önerisi olarak TBMM’ye sunuldu ancak AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
Ayhan Barut’un Çukobirlik önergesine AKP-MHP ittifakından ret
‘Çukobirlik desteklensin’ önerisini AKP ve MHP reddetti
ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut’un Çukobirlik ile ilgili hazırladığı Meclis Araştırması teklifi, CHP Grubu’nun önerisi olarak parlamentoya sunuldu ama AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut’un Çukobirlik’in devlet eliyle desteklenmesini öngören Meclis Araştırması teklifi, CHP’nin grup önerisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda görüşüldü. Meclis Başkan Vekili Levent Gök’ün yönettiği genel kurulda teklif sahibi olarak kürsüye çıkan Ayhan Barut, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 84’üncü yıldönümünü kutlayarak, “Çukobirlik’in işlevini tam anlamıyla yerine getirmesi ve tarıma daha çok destek verebilmesi için devlet eliyle adım atılması gerekmektedir. Özerk bir kurum olan Çukobirlik’in ve diğer üretici birliklerinin yasal değişiklikler yapılıp eskiden olduğu gibi desteklenmesi şarttır” dedi.
ayhanbarut“TARIM CAN ÇEKİŞİYOR”
Meclis kürsüsünden tarımın sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşan Ayhan Barut, “Maalesef yiğidin kuru soğana muhtaç edildiği günler yaşıyoruz. Büyük bir ekonomik ve siyasi krizle boğuşan ülkemizde tarım sektörü de can çekişiyor. Üreticilerimiz artan maliyetler, yükselen faizlerin yanı sıra ürünlerinin para etmemesi nedeniyle de büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu mağduriyetleri artıran faktörlerden birisi de Çukobirlik gibi Tarım Satış Kooperatif Birliklerinin işlevsiz hale getirilmesidir” diye konuştu.
SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI
Çukobirlik’in bir zamanlar Ortadoğu ve Balkanların en büyük entegre tesislerine sahip olduğunu ve üreticiye büyük katkı sunduğunu anımsatan Barut, şöyle devam etti:
“Bizler üreticilerimizin de talepleri doğrultusunda Çukobirlik’in tarıma daha çok destek vermesi, üretim ve akılcı yönetim anlayışıyla yeniden hayat bulması için çalışıyoruz. Neden bunu yapıyoruz? Çünkü biz ülkemizin, çiftçilerimizin üretmesini, ürettiğinden kazanmasını, dışa bağımlılıktan kurtulunmasını istiyoruz. 15 Ekim 1940 tarihinde 275 ortakla kurulan Çukobirlik, Mardin ve Diyarbakır’dan Mersin’e, Adıyaman ve Kahramanmaraş’tan Hatay ve Osmaniye’ye çok sayıda il ve onlarca ilçede tesisleri ve 34 Kooperatifi ile yaklaşık 65 bin üretici ortağına hizmet verirken son dönemde hizmet verdiği üretici sayısı 30 binlere kadar gerilemiştir. Bugün Çukobirlik ile iş yapan faal ortak sayısı ise 5 bini dahi bulmamaktadır. Çukobirlik’in sayısız gayrimenkulü, arsası, fabrikaları ve demirbaşları bulunmaktadır. Ama bunlar da zamanla satılarak borçlar kapatılmaya çalışılıyor. Mevcut fabrika ve işletmeleri ise atıl bir şekilde satılmayı beklemektedir. Binlerce kişiyi istihdam eden, 6 sawgın, 5 rollergin prese işletmesi, yağ, boya, dokuma, iplik fabrikaları ve biyodizel tesisleri bulunan Çukobirlik, ekimden satıma kadar her aşamada üretici ortaklarına hizmet vermekteydi. Çukobirlik ortaklarının pamuğunu, soyasını, ayçiçeğini, kanolasını satın alarak onları serbest piyasa koşullarında haksız rekabetten koruyup aynı zamanda zirai ilaç, küspe, zirai gübre ve tohumluk gibi destek sağlamaktadır.”
“ÇUKOBİRLİK DEVLET ELİYLE DESTEKLENMELİ”
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hepsinde tarımsal üretim ve çiftçilerin desteklendiğini vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Ancak ülkemizde bu durum geçerli değildir. Çiftçiler yetersiz desteklemelere ve yüksek girdi ve üretim maliyetine hatta yanlış tarım politikalarına rağmen üretim yapmaya çalışmaktadırlar. Ülkemizde tarımın bitme noktasına geldiği şu dönemde Çukobirlik, kooperatifçilik yapmayı daha iyi koşullarda sürdürmelidir. Nitelikli tohum üretme tesislerini açıp üreticilere gübre tesisleriyle destek olmalı, yağ fabrikasını açmalı, tarımsal sanayi üretimini güçlendirmeli, üreticilere nefes vermeli, ülke ve kent ekonomisine katkı sunmalıdır.  Çukobirlik’in yaşadığı ekonomik kriz ve çıkmazlar, ne yazık ki arsa, gayrimenkul, tesis, makine ve teçhizat satarak giderilmeye çalışılmaktadır. Çukobirlik’in işlevini tam anlamıyla yerine getirmesi ve tarıma daha çok destek verebilmesi için devlet eliyle adım atılması gerekmektedir. Özerk bir kurum olan Çukobirlik’in ve diğer üretici birliklerinin yasal değişiklikler yapılıp eskiden olduğu gibi desteklenmesi şarttır. Çukobirlik gibi kurumlara devlet desteği nakdi olarak yada faiz oranı düşük kredi desteği sağlanarak yapılabilir. Böylelikle üreticilerin ürünlerini daha rahat alabilmesi ve ödemelerini de kolaylıkla yapabilmesi sağlanabilir. Çukobirlik’in yaşadığı sorunun çözümü için öncelikle devletin ve hükümetin harekete geçmesinin ardından, kent bileşenlerinin de ortak bir akıl etrafında buluşması gerekmektedir. Çukobirlik’in tarıma daha çok destek vermesi, üretim ve akılcı yönetim anlayışıyla yeniden hayat bulabilmesi şarttır. Gözbebeğimiz olan kurumun içinde bulunduğu ekonomik krizden en az sıkıntı ile çıkması, satışının durdurulması ve tüm sorun ve sıkıntılarına ilişkin gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Ülke ve kent tarımına, üreticilerimize ve ulusal ekonomimize çok ciddi katkıları bulunan Çukobirlik’in daha iyi noktalara taşınması amacıyla sunduğumuz Meclis Araştırması’na destek vermenizi istiyoruz.”
KÜRSÜDE DESTEK VERENLER OYLAMADA REDDETTİ
CHP’nin Grup önerisi olarak Meclis’e sunulan Çukobirlik Meclis Araştırması teklifi, yapılan oylamada AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bu duruma tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Meclis kürsüsüne çıkıp ‘Çukobirlik ve tarım desteklenmeli’ diyenler, teklifimiz oylanırken red oyu kullanıyor. Üreticilerimizin yüzlerine nasıl bakacaklar veya bu çelişkiyi nasıl açıklayacaklarını merak ediyoruz” dedi.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış