DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

AKILLI KENTLER VE ADANA!

Yayınlanma Tarihi :
AKILLI KENTLER VE ADANA!

omer-uney1omeruney01@gmail.com

Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde artık akıllı kentler oluşturulmuş. Coğrafi Bilgi Sistemi’yle (CBS) oluşan bu kentlerde yaşayan insanların hayatı oldukça kolay. Mimar ve mühendisliğin tüm imkanlarından yararlanarak hayata geçirilen bu sistemi yıllar önce duymuştuk. Aslında epey de bir ses getirmişti. Birçok uzman konuyu birçok yerde detaylarıyla anlatmıştı.
Adana’ya dönüp bakınca bu anlatımlardan pek de kazanım sağlandığını söylemek mümkün görünmüyor. Zira CBS’yle donanmış kentlerin altyapılarından başlanarak bilgi ve iletişim ağının tamamlanmış olması gerekiyor. Adana’da yol sorunundan tutun da elektrik kesintilerine, su ve kanalizasyondan iletişim ve doğalgaza ve trafik sorununa kadar yığınla problem yaşanıyor.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Cumartesi günü çok önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde kentlerin gelecek nesillere sağlıklı aktarılabilmesinin yolları arandı.
Her şeyi konuşuldu kentlere dair… Bilimsel verilerle gerçekleşen Harita mühendislinin doğayı, insanı ve hayvanı tanımanın en önemli göstergelerinden biri olduğuna işaret edildi mesela… Biz sadece ölçme işlemi olarak değerlendirsek de aslında yaşamın tüm verileriyle ortaya serilmesine olanak tanıyan bir bilim dalı olduğunu öğrendik panelde…
Harita mühendisliği deyip geçmemek lazım ki; akıllı kentler oluşturmak isteyen yerel ve ulusal yöneticiler bu bilim dalının tüm olanaklarından yararlanmak zorunda gibi duruyor. Öyle ya İstanbul Teknik Üniversitesi Geoteknik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Güney’in ifade ettiği gibi CBS sayesinde bilgilerin konumla ilişkilendirilebilmesi hem harita mühendisliğine hem de bilimsel verilere ne derece ihtiyaç duyduğumuzu gözler önüne seriyor.
Artık günümüzde şehircilik hizmetlerini teknolojiyi kullanmadan, otomasyon şeklinde yürütmeyen ve etkin bir biçimde kentlerde yaşayan insanlara sunmayan yöneticiler göreceksiniz ki birer birer sınıfta kalacak. Aksine bu saydıklarımı yapanlar yönettikleri şehirlerle ‘akıllı kent’ olarak gurur duyabilirler.
Kaliteli hizmetleri kentin bir bölümüne değil tamamına kolay ve ucuz olmak kaydıyla ulaştırabilen şehirlerde yaşamak en büyük dileğimiz…
İnşallah elektrik, iletişim, su, ulaşım ve altyapı sorunlarımız bir an önce sona erer de bizler de akıllı kentlerde yaşamaya aday insanlar oluruz…
Haydi hayırlısı…

YORUM YAP